Cea mai mare achiziție din istoria IT: EMC a acceptat să fie preluată de DELL

Cea mai mare achiziție din istoria IT: EMC a acceptat să fie preluată de DELL
Publicat: 12/10/2015, 16:00

UPDATE. Titlurile EMC sunt în urcare cu 7% în timpul tranzacțiilor electronice premergătoare deschiderii bursei americane, dar de la începutul anului sunt în declin cu 7%, în timp ce indicele S&P 500 a pierdut 2,1%.

„Creăm o companie cu o forță incredibilă. Este vorba de a aduce împreună tehnologii complementare și să ajutăm clienții să răspundă provocărilor și oportunităților create de viitorul digital”, a declarat Michael Dell, președinte și director general al Dell, la CNBC.

Acționarii EMC vor primi circa 33,15 dolari pe acțiune în numerar și un tip de acțiuni evaluate în funcție de valoarea participației de control deținută de EMC la VMware, care va rămâne independentă și tranzacționată public, se arată într-un comunicat al companiilor.

Tranzacția este cea mai mare din istoria sectorului tehnologic, fiind peste oferta de 37 de miliarde de dolari a producătorului de cipuri Avago Technologies pentru Broadcom, achiziție care nu este încă finalizată.

Achiziția EMC va ajuta Dell să își diversifice operațiunile dincolo de piața PC-urilor aflată în stagnare și îi va da dimensiunea necesară să atace piața de administrare și stocare a datelor, mult mai profitabilă.

În cadrul acordului, EMC are dreptul ca timp de 60 de zile să poată primi oferte din partea altor cumpărători. În cazul în care va găsi un cumpărător mai bun, EMC va plăti Dell un comision cu discount, pentru anularea acordului.

Dacă va fi finalizată, tranzacția ar fi a doua preluare majoră efectuată de Michael Dell, unul dintre pionierii industriei PC, în numai doi ani. Michael Dell a cumpărat integral compania Dell în urmă cu doi ani, pentru 25 de miliarde de dolari, pentru a câștiga timp pentru restructurarea acesteia.

Dell negociază cu mai multe bănci asigurarea unei finanțări de 40 de miliarde de dolari pentru achiziția EMC, au declarat anterior surse apropiate situației.

Potrivit surselor, EMC nu a fost abordată de alți posibili cumpărători, cu o ofertă alternativă, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple fiind scăzută.

Știrea inițială. EMC a acceptat o ofertă de 33 de dolari pe acțiune, care include o componentă de 27 de dolari în numerar pentru acțiunile EMC, iar restul sub formă de instrumente financiare evaluate în funcție de valoarea VMware, producătorul de software pentru centre de date pe care EMC îl controlează.

În cadrul acordului, EMC are la dispoziție 60 de zile pentru a căuta o ofertă mai bună din partea altor potențiali cumpărători, au precizat sursele.

Prevederea este o măsură preventivă pentru a evita o confruntare publică cu compania de investiții Elliott Management, care deține o participație importantă la EMC.

Dacă va fi finalizată, tranzacția ar fi a doua preluare majoră efectuată de Michael Dell, unul dintre pionierii industriei PC, în numai doi ani.

Michael Dell a preluat compania Dell în urmă cu doi ani, împreună cu fondul Silver Lake, pentru 25 de miliarde de dolari, iar producătorul de PC-uri a fost retras de la bursă, pentru a câștiga timp pentru restructurare.

Operațiunile EMC de stocare a datelor vor completa portofoliul Dell care include servere, servicii IT și PC-uri, compania încercând să se poziționeze mai bine în raport cu companii mai puternice ca IBM și Hewlett-Packard.

Dell negociază cu mai multe bănci asigurarea unei finanțări de 40 de miliarde de dolari pentru achiziția EMC, au spus sursele.

O ofertă de circa 33 de dolari pe acțiune va fi cu 27% mai mare decât cotația înregistrată de titlurile EMC înainte de apariția informațiilor referitoare la propunere, săptămâna trecută.

Unii directori ai EMC sunt îngrijorați totuși că Elliott Management ar putea fi nemulțumită de oferta făcută de Dell și fondul de investiții Silver Lake.

Persoane apropiate situației au declarat că EMC nu a fost abordată de alți posibili cumpărători cu oferte alternative, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple fiind scăzută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Familiile regale au luat cu asalt o stațiune românească. Aici e Raiul pe pământ
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul transmis de Sebastian Dobrincu, după despărțirea de artista Ioana Ignat: ”Învinge durerea”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani, dezvăluie arta rupestră